Ze stájí se přesunuli do kanceláří. Nyní Reair hlídá kvalitu vzduchu i v Kiwi
Kvalitu vzduchu v kancelářích společností Kiwi.com či Kentico hlídá systém Reair, za kterým stojí Jiří Janoušek a Dominik Klement z FEKT VUT a bývalý student FIT VUT David Spilka. Původně plánovali měřit teplotu či vlhkost v zemědělských stavbách. Nakonec ale o jejich senzory projevily zájem firmy, které řeší kvalitu pracovního prostředí. Kromě teploty a vlhkosti měří Reair i oxid uhličitý, těkavé látky a nově také prachové částice. Zákazníci díky tomu mohou upravit například maximální počet lidí v kancelářích, frekvenci větrání a dlouhodobě sledovat kvalitu svého prostředí.
Původně vyvinul Jiří Janoušek s kolegy senzory pro zemědělce. Měřili teplotu a vlhkost například v silážích a zemědělských skladech. Chtěli automatizovat hlídání kvality, aby zemědělci nemuseli podmínky měřit ručně. „Postupně jsme začali dostávat od zemědělců poptávku i po senzorech na měření kvality ovzduší ve stájích. Chtěli vědět, kolik se tam uvolňuje čpavku, oxidu uhličitého. Tyto senzory jsme vyvinuli, a dokonce jsme s tím vyhráli jihomoravské kolo soutěže T-Mobile Rozjezdy,“ přiblížil začátky Jiří Janoušek.
O tehdejším projektu Farmium se dočetla společnost nabízející zeleň do kanceláří. „Navázali jsme spolupráci a vyvinuli například vlhkoměry a hlídání závlahy pro zelené stěny. Spolu s tím jsme se dostali i k tématu kvality ovzduší v kancelářích a zjistili, že je to problém, který mají firmy zájem řešit,“ popsal Janoušek.
Postupně tak senzory určené původně pro zemědělství přizpůsobili potřebám kancelářských prostor a začali je testovat například v brněnském Kiwi.com či Kentico. „Původně jsme si mysleli, že budeme prodávat samotné senzory a firmy si je budou používat podle toho, jak potřebují. Ukázalo se ale, že je nezajímá tolik způsob měření. Chtějí vidět výsledky, analýzy a chtějí poradit, jak parametry zlepšit,“ dodal Janoušek.
I proto nyní jako Reair rozmisťují u zákazníků samostatná IoT zařízení, která pravidelně zasílají informace do databáze. „My následně v naší aplikaci vytvoříme ucelený pohled, srovnání v čase a zákazníkům prezentujeme výsledné analýzy,“ přiblížil Jiří Janoušek. Zároveň si ale mohou office manažeři nastavit například upozornění na překročení limitů. „Máme nastavené parametry podle hygienických a zdravotnických norem pro kanceláře. Pokud tedy zákazník chce, může si nastavit notifikace a v reálném čase dostane upozornění, že je například v místnosti už nadlimitní množství oxidu uhličitého a podobně,“ uvedl Janoušek. Kromě oxidu uhličitého, teploty a vlhkosti kontrolují v měřených prostorách také těkavé látky. „Nově měříme i koncentraci prachových částic,“ dodal Janoušek.
S úspěšným brněnským startupem Kiwi.com má Reair nyní spolupracovat i na optimalizaci kvality vzduchu v nových prostorách. „Kiwi se má stěhovat. Řešíme, že bychom do nových kanceláří umístili desítky senzorů a vytvořili takzvané heat mapy. Díky tomu budeme moci říct, které části budovy jsou vytěžované příliš a které naopak méně. Také budeme moci optimalizovat používání meetingových místností. Pokud zaměstnance správně rozdělíme do místností, vzduchotechnika bude stíhat. Lidé tak nebudou sedět celý den v jednom prostoru, kde je za pár hodin nedýchatelno, bolí je hlava a podobně,“ popsal Janoušek. Kromě toho prý Kiwi plánuje využívat mobilní zelené stěny. Právě údaje od Reairu pomohou stěny přemístit tam, kde to bude nejvíc potřeba.
V letošním roce by se chtěl Reair zaměřit na zdokonalování aplikace. „Kromě toho spolupracujeme s lékaři a biochemiky, kteří nám pomáhají propojovat data a hledat souvislosti. Tak, abychom mohli naměřené údaje správně interpretovat a vysvětlovat zákazníkům, jaké dopady má na jejich zaměstnance například vysoká koncentrace oxidu uhličitého, přílišná vlhkost vzduchu a podobně,“ uzavírá Jiří Janoušek s tím, že jejich nástroj by měl v budoucnu nabízet také predikce a zavčas uživatele varovat před nepříznivými podmínkami v prostorách, ve kterých tráví čas.