Sport

9. října 2017

Studenti VUT zvítězili na Akademickém mistrovství ČR v baseballu. Hráli spolu přitom poprvé

Hráčům VUT se podařilo porazit i silné týmy Karlovy či Masarykovy univerzity | Autor: archiv Jana Šťastného
Ačkoliv na VUT neexistuje oficiální výuka baseballu, týmu složenému ze studentů univerzity se přesto podařilo zvítězit na Akademickém mistrovství ČR v baseballu a porazit protivníky z Karlovy či Masarykovy univerzity. Podle Jana Šťastného z Centra sportovních aktivit v Brně (zkráceně CESA), který má výběr hráčů i jejich trénink na starosti, za vítězství vděčí zejména nadšení a soudržnosti. Do jisté míry ale i náhodě, protože Šťastný každý rok sestavuje tým znovu.

Se třemi extraligovými týmy patří Brno mezi baseballovou špičku v republice. Přesto na VUT výuku tohoto sportu budou zájemci hledat marně. „Na univerzitě trénujeme během roku softball. Je baseballu velmi podobný, ale jeho výuka je ve školních podmínkách jednodušší,“ vysvětlil Jan Šťastný z CESA.

Právě hráči ze softballového týmu doplňuje Šťastný sestavu i na Akademické mistrovství ČR v baseballu, které se koná každoročně před prázdninami. Tým se následně snaží doplnit o studenty VUT, kteří se baseballu věnují profesionálně. Protože jsou ale tito hráči povinováni především svému týmu, musí žádat o svolení a mistrovství nesmí kolidovat s jejich vlastními zápasy. Jan Šťastný tak každý rok do poslední chvíle přesně neví, kdo bude univerzitu zastupovat. „Pro elitní hráče samozřejmě není zajímavé trénovat se studenty, kteří jsou zapojeni do výuky. Není to s nimi proto žádná dlouhodobá systematická práce. Spíše se občas někdo přidá a oživí to,“ dodal Šťastný.

Na poslední Akademické mistrovství České republiky v baseballu se nakonec nepodařilo získat většinu z těch nejlepších hráčů. „Toto období je v extralize velmi náročné. Hraje se například evropský pohár a pro hráče je těžké získat povolení k účasti na takové akci jako je akademické mistrovství. Kdyby se třeba zranili, znamenalo by to pro jejich kluby velký problém,“ podotkl Šťastný.

Tým VUT tvoří jak profesionální hráči, tak nadšenci z řad studentů | Autor: archiv Jana Šťastného

Prvoligoví hráči se tak zúčastnili asi čtyři. „Základem týmu byli hráči z Hrochů Brno, Třebíče a Blanska, kde jsou velmi kvalitní týmy,“ dodal Šťastný s tím, že je ale stále složitější zjistit, kdo na VUT se vůbec nějakému sportu profesionálně věnuje. „Dříve jsme byli přímo u zápisu a studenti nám vypisovali dotazník. Teď je to náročnější a obvykle se to dozvíme například od někoho, koho už v daném týmu známe,“ podotkl Šťastný.

Zbytek vítězného týmu doplnili letos studenti, kteří se baseballu věnují pouze amatérsky. „Jsou to nadšenci z řad našich studentů, kteří se mnohdy naučili hrát až na univerzitě. I díky jejich nadšení jsme ale zřejmě zvítězili,“ uvedl Šťastný s tím, že kompletní tým se k tréninku nepodařilo svolat ani jednou. Společnou hru si tak vyzkoušeli až na samotném mistrovství. „Chytili se hned od začátku jako tým, což je u kolektivního sportu naprosto klíčové. Nejde o individuální výkony, ale o spolupráci a vzájemnou podporu. Řekl bych, že i díky tomu jsme uspěli. Náš tým hrál totiž celou dobu velmi soudržně. Taky se od začátku velmi snažili, brali to vážně a dali tomu sto procent,“ dodal Jan Šťastný s tím, že se jedná o první vítězství v novodobé historii univerzity. „Nejsem si jistý, zda v dobách, kdy Technika Brno fungovala pod univerzitou, se nedosáhlo podobných úspěchů. Nicméně od dob konání Akademických mistrovství ČR, což je posledních patnáct dvacet let, je to první vítězství,“ uzavřel Jan Šťastný.

(zep)

Témata

Související články:
Nikdo nečekal, že se budu střílení věnovat vrcholově, říká nejlepší sportovkyně VUT
Šerm není jen sport. Podle bronzové medailistky je to životní styl
Petra Velová: Veslováním se mi splnil dětský sen
Byl jsem blázen, který všude jezdil na bruslích, říká nadějný rychlobruslař
Přes den nebe a země. Společně se setkávají pod hladinou