Sport

17. září 2024

Se sportovní střelbou začala téměř v dospělosti, dnes je studentka z FP VUT i mistryní Evropy

Sportovní střelkyně a studentka FP VUT Martina Matějková se chystá na olympiádu | Autor: archiv Martiny Matějkové
Původně si myslela, že bude tenistka. Díky tatínkovi, který je milovník zbraní, se ale Martina Matějková náhodou dostala ke sportovní střelbě. Ačkoliv ji trenér původně odmítl s tím, že je v sedmnácti letech na nový sport stará, během pár let posbírala tituly, jako je mistryně republiky či Evropy. Nyní nadějná sportovní střelkyně sní o účasti na olympiádě, ale zároveň se na Fakultě podnikatelské VUT připravuje i na kariéru personalistky.

Martina Matějková hrála od čtyř let tenis. Díky tatínkovi s vášní pro myslivost pro zábavu střílela i z malorážky. Nikdy by ji ale asi nenapadlo, že na prahu dospělosti vymění tenisovou raketu za zbraň a začne sbírat jeden úspěch za druhým ve sportovní střelbě. Až v mých sedmnácti tátu napadlo, jestli bychom nechtěly se sestrou zkusit střelbu. Sestru to moc nechytlo, ale mě to začalo bavit. A náhodou jsme hned na prvním tréninku potkali pána, jehož dcera se taky věnovala sportovní střelbě,” popisuje Martina Matějková s tím, že od něj dostali kontakt na trenéra, kterému se zkusili ozvat. Ten mě nejprve odmítl, když zjistil, kolik mi je let. Nakonec ale řekl, že to vyzkoušíme, protože budu zase díky svému věku rozumnější, takže ho budu třeba poslouchat víc než mladší děti,” dodává se smíchem.

Ačkoliv začala trénovat mnohem později než soupeřky, v závodech se jí skvěle daří | Autor: archiv Martiny Matějkové
Sázka na Martinu Matějkovou se mu velmi rychle vyplatila. Už v prvním roce tréninku se totiž stala juniorskou mistryní republiky. I přesto, že drtivá většina jejích střeleckých kolegyň má za sebou o tři čtyři roky tréninku víc. Z tenisu se mi určitě hodilo, že mám vytrénovaný postřeh. Taky umím odhadovat vzdálenosti a propojovat pohyb těla a očí,” říká talentovaná sportovkyně.

Ta ale kromě pozdního začátku musela překonat ještě jeden zásadní problém. A to oční vadu. Mám dioptrie a dominantní levé oko. Takže jsem od mého optometristy dostala cviky na oči na dvě hodiny denně,” říká Martina Matějková.

Martina Matějková sbírá ve sportovní střelbě jeden úspěch za druhým | Autor: archiv Martiny Matějkové
Ta kromě tréninku střelby, cvičení na oči i posilovny a neustálých závodů zvládá i studium na Fakultě podnikatelské VUT. Konkrétně se pak věnuje ekonomice podniku. Studovala jsem střední ekonomickou školu a bavilo mě to, takže jsem hledala obor, který by mému zaměření na střední podobný,” vysvětluje s tím, že nejvíc ji oslovuje personalistika, které by se jednou ráda věnovala. Studium pak stíhá zejména díky individuálnímu studijnímu plánu a domluvě s vyučujícími. Pokud to vyjde tak, že nestíhám cvičení, domlouvám se individuálně na náhradách. A pokud je třeba obsazená kapacita zkoušky na termín, kdy bych ji potřebovala dělat, obvykle vyučující například rozšíří kapacitu. Všichni mi vychází velmi vstříc,” dodává Martina Matějková.

Ačkoliv by jednou ráda své znalosti uplatnila v praxi, zatím se Martina Matějková plánuje soustředit především na sportovní výkony. Doufá totiž, že pokud se jí podaří udržet výkonnost, mohla by se kvalifikovat na letní olympiádu za čtyři roky.

(zeh)

Témata

Související články:
Na ironmana se ještě necítím, říká triatlonista Jiří Kalus
V životě potřebuju pořád hnací motor, říká bývalý ragbista, který dnes závodí na bobech
Florbal je ideální sport pro ženy, tvrdí Nikola Příleská
Michalovi Šimarovi se podařilo propojit sport s byznysem. Živí se silovou akrobacií
Stupka: Tanečníci dnes trénují jako vrcholoví atleti. V Česku jsme ale zaspali dobu