Sport

30. března 2022

Král cyklistiky Jakub Mašek získal stáž v Evropské kosmické agentuře

Rozhovor s úspěšným závodníkem v sálové cyklistice, výzkumníkem z FSI Jakubem Maškem, měl být především o sportu, ale neplánovaně se změnil v dvojboj. Když totiž přišla řeč na to, že je právě na stáži v Evropské kosmické agentuře (ESA), nedalo se nezeptat i na ni. Ostatně sám Mašek říká, že sport a věda jsou si v mnohém podobné: v obojím je potřeba odolnost a vytrvalost.

Král sálové cyklistiky, jak Jakuba Maška ocenil v rámci loňské ankety sportovní svaz a novináři, nedrtí kilometry ani nesjíždí krkolomné traily. Věnuje se krasojízdě. „Připodobnil bych to jako něco mezi gymnastikou a krasobruslením, ovšem nejde o estetické vystoupení na hudbu. Jedeme pětiminutovou sestavu, během které je potřeba splnit třicet předepsaných prvků. Každý prvek je podle obtížnosti nějak bodově ohodnocen, takže cílem je zařadit do sestavy těžké, vysoce bodově hodnocené prvky. Takové se člověk učí klidně rok, nebo i dva, předchází tomu stovky marných pokusů a pádů,“ popisuje Jakub Mašek sport, kterému se věnuje už od malička.

K sálové cyklistice jej přivedli rodiče, ale šlo prý spíš o náhodu: tento nepříliš tradiční sport nabízela sokolovna v brněnských Řečkovicích, odkud Jakub Mašek pochází. „Když mě na prvním tréninku posadili na kolo bez brzd a bez přehazovačky, odcházel jsem s pocitem, že už tam nikdy nechci. A vidíte, už to dělám 24 let,“ říká se smíchem. I když dodává, že jako každý trénink i příprava na krasojízdu samozřejmě bolí.

A bolet ho bude zřejmě ještě víc, až se za půl roku vrátí ze stáže v Nizozemí, kam vyrazil do výzkumného srdce ESA - European Space Research and Technology Centre. Speciální kolo na krasojízdu nechal doma a teď si užívá tamní rovinky na obyčejném bicyklu. „K jízdě na kole naštěstí nemám odpor, na rozdíl od většiny mých kamarádů. Je to pro náš sport takový typický syndrom, ale já si ježdění po Holandsku užívám,“ říká Mašek.

Za roky sportovní kariéry se Maškovi podařilo nasbírat už celou řadu úspěchů. Z juniorských mistrovství Evropy má celkem devět medailí, možná nejvyšší počet v historii. Pomáhá mu i fakt, že se věnuje jak sólové krasojízdě, tak i závodění ve dvojici. Za největší úspěch považuje loňská dvě čtvrtá místa na mistrovství světa, byť „smolná bramborová“ pozice není ověnčena medailí. „V obou kategoriích jsem měl možnost zúčastnit se finále, což byl obrovský zážitek. Podobný výsledek se přitom podařil jen dvěma dalším krasojezdcům na světe. Musím férově přiznat, že na stupně vítězů jsem neměl, ale i tak to bylo velké zadostiučinění pro ty, kdo mě celé roky podporují. Když si kamarád uvědomil, že jsem se dostal do finále, dojalo ho to k slzám,“ vzpomíná Mašek.

Z tělocvičny do laboratoře

Skloubit vrcholový sport a vědeckou kariéru na Fakultě strojního inženýrství se Jakubu Maškovi zatím daří. „Ve spoustě věcí jsou si sport a věda podobné: odolnost a vytrvalost je potřeba v obojím. A pohyb je alespoň kompenzace desítek hodin strávených u počítače,“ říká.


Právě odtud se organizují veškeré technologické a inženýrské projekty ESA v celé Evropě a dohlíží se na všechny funkční mise.

Sportovní kariéru teď nechal na půl roku za sebou, aby si splnil svůj sen: stáž ve vývojovém středisku ESA. Dostal se tam díky mnohaleté spolupráci s agenturou, pro kterou s kolegy na Leteckém ústavu vyvíjejí tepelný spínač pro kosmické aplikace (o tématu jsme psali zde). „V ESA si teď prohlubuji znalosti o termálních analýzách některých budoucích vesmírných misí. Je úžasné, kolik je tady mladých nesmírně inteligentních lidí, se kterými se mohu bavit o technických problémech, a všichni si vždycky najdou čas. Je to strašně inspirující,“ chválí si Mašek.

Nejvíc se prý těší na návštěvu testovacích center. Centrum ESTEC ESA v nizozemském Noordwijku je de facto technologickým srdcem celé agentury. „Právě odtud se organizují veškeré technologické a inženýrské projekty ESA v celé Evropě a dohlíží se odtud na funkční mise. Je tu obrovská koncentrace know-how. Mile mě překvapila uvolněná atmosféra, není tady domněle vidět žádný stres, běhání po chodbách, a to přesto, že tu lidé odvádějí neuvěřitelnou práci,“ dodává nadšeně Mašek s tím, že jeho individuální úspěch, který by nebyl možný bez podpory domovského Leteckého ústavu, je v ESA vnímán také jako reprezentace VUT a České republiky.

Česká republika má podle něj v rámci ESA dobrou pověst jako země, kde jde vývoj v oboru kupředu světelnou rychlostí. „Jsme známí tím, že se velmi rychle posouváme, že u nás vzniká mnoho úspěšných technologických firem. Byť třeba studijní programy v oblasti vesmírných technologií startují až v poslední době, takže všichni, kdo se tomu dosud věnovali, přímo toto téma nestudovali. Myslím, že když na sobě student tvrdě pracuje, může se dostat klidně až do ESA,“ uzavírá Mašek.

(ivu)

Témata

Související články:
Na strojní fakultě otestovali nový turbovrtulový motor
Na stupně vítězů vedou legendární Strojařské schody
Startuje festival Prototyp. Představí vědce, umělce i kutily
Věda v Hongkongu má větší drive. Studenti ale často netuší, proč věci dělají, říká výzkumník Petr Dvořák
„Vypečená“ konzola míří z tiskárny do vesmíru