Téma

30. srpna 2024

Tak trochu jiná točená – zmrzlinová frančíza absolventa FP VUT staví na vlastních technologiích i receptuře z dětství

Podnikatel a absolvent FP VUT Ondřej Fréhar se svou zmrzlinou, která je tvořena 100% z ovoce. | Autor: Archiv Ondřeje Fréhara

Když se v jedné rodině sejde milovnice zdravých dezertů, absolvent FP VUT a zkušený strojař z FSI VUT, může vzniknout třeba úspěšná značka české zmrzliny. Firma Tak trochu jiná točená nabízí od roku 2017 točenou zmrzlinu vyráběnou ve vlastním přístroji a z čerstvého ovoce – v jednom pojízdném stánku ho za sezónu spotřebují okolo 2 tun. Jinou točenou lze ochutnat až na 11 místech v Česku – v pojízdných stáncích či cukrárnách.

„Při vzniku úspěšného podnikání se musí sejít víc faktorů – dobrý nápad, správné načasování a technické i obchodní know-how,“ vzpomíná absolvent FP VUT Ondřej Fréhar na rok, kdy se rozhodl ve svém prvním opavském stánku vyrábět vlastní točenou zmrzlinu. „Na trhu toho tehdy moc nebylo, klasická točená existovala většinou jen vanilková plus jedna další příchuť. Více možností standardní dvoupáková technologie nenabízela. Většina ovocných zmrzlin navíc byla z prášku,“ dodává.

Společně s manželkou se tak rozhodli pustit do výroby zmrzliny, která bude tvořena především ovocem. Inspiroval je k tomu domácí recept Fréharovy maminky. „Když jsem byl malý, připravoval se u nás doma rozmixovaný zmražený banán s rybízem. Jedli jsme to jako zmrzlinu a měli jsme to moc rádi. Napadlo mě začít to prodávat jako točenou,“ vysvětluje.

Zmrzlina je tvořena 100% z ovoce. | Autor: Archiv Ondřeje Fréhara

Zákazník, který navštíví některý ze stánků či kamenných provozoven, si tak může sám poskládat vlastní unikátní zmrzlinu – kromě banánového základu je v nabídce i klasický vanilkový či čokoládový. Poté si vybere další ovoce, které zmrzlině dodá požadovanou příchuť. Obsluha vše v reálném čase vkládá do mixovacího stroje a přímo před zákazníkem připravuje čerstvou várku.

Právě při vývoji vlastního výrobníku zmrzliny Fréharovi pomáhal tchán a absolvent FSI VUT Luděk Ondráček, který se živí jako strojírenský projektant. První zmrzlinovač totiž pocházel z Číny a v provozu vykazoval neustálé technické potíže.

Zmrzlina je tvořena 100% z ovoce. | Autor: Václav Koníček

„Zmrzlina vyráběná z ovoce je mnohem těžší a hustší než klasická zmrzlina z prášku, a na výkon stroje tak klade vyšší nároky. Přístroje ze zahraničí obsahovaly nýtované a navařované spoje, po rozebrání je často nešlo jednoduše složit. Byly velmi náročné na servis, a tak jsme se rozhodli vyrobit vlastní prototyp,“ popisuje Fréhar.

Většina dílů jeho zmrzlinovače ve velikosti kávovaru se vyrábí v Česku. Stroj získal výkonnější motor a jeho součástí jsou lepší bezpečnostní prvky i praktické počítadlo vytočených zmrzlin. „Cílem bylo, aby byl přístroj opakovaně rozložitelný a jednotlivé komponenty se snadno měnily a čistily. Všude tak jsou rychloupínáky, závlačky a kryty na suchý zip, které umožňují obsluze i za provozu přístroj vymýt. Pokud tak přijde zákazník, který je alergický na stopové množství nějaké běžně používané složky, můžeme mu i tak připravit čerstvou zmrzlinu bez rizika,“ říká mladý podnikatel.

Přístroj na zmrzlinu vyvinutý společně s tchánem a absolventem FSI VUT. | Autor: Václav Koníček

Právě lidé s intolerancí laktózy či lepku jsou podle absolventa jednou z cílových skupin zmrzlinové frančízy. „Čistě ovocná varianta z banánového základu v biorozložitelném kelímku je tak pro ně ideální. I pro každého, kdo nemá rád příliš sladké zmrzliny nebo prostě nechce konzumovat přidaný cukr,“ upozorňuje absolvent. Pochutnat si lidé mohou na točené zmrzlině z dračího ovoce, borůvek či mnoha dalších.

(mar)

Zmrzlina je tvořena 100% z ovoce. | Autor: Archiv Ondřeje Fréhara
Zmrzlina je tvořena 100% z ovoce. | Autor: Archiv Ondřeje Fréhara
Přístroj na zmrzlinu vyvinutý společně s tchánem a absolventem FSI. | Autor: Archiv Ondřeje Fréhara
Zmrzlina je tvořena 100% z ovoce. | Autor: Archiv Ondřeje Fréhara
Zmrzlina je tvořena 100% z ovoce. | Autor: Archiv Ondřeje Fréhara
Zmrzlina je tvořena 100% z ovoce. | Autor: Archiv Ondřeje Fréhara
Autor: Václav Koníček
Vstoupit do fotogalerie

Témata

Související články:
Zdeněk Brázdil: Doporučuji zůstat v práci alespoň tři čtyři roky a něco ve firmě dokázat
Optimalizace a monitoring spánku – studenti VUT sklízí úspěchy s projektem spánkového asistenta
ARGO pod vodou: na veletrhu IDET vystavují prototyp studentské ponorky
Návrh algoritmů řízení elektrického pohonu studentské formule je vzrušující záležitost
Ženy z VUT, které hýbou světem vědy a techniky