Sport

19. října 2018

VUT získalo na Akademickém mistrovství ČR v terčové lukostřelbě dvě medaile

Zlatou medaili získali v kategorii družstev Tomáš Raška (vlevo) a Karel Neuwirth (vpravo) | Autor: Michal Sivák
Dráhu úspěšného lukostřelce odstartoval Karel Neuwirth na zahradě u svého dědy, kde střílel z luku z vrbového proutku. Dnes má student Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT na kontě nejedno ocenění. Jedním z nejnovějších je zisk zlaté a stříbrné medaile na šestnáctém ročníku Akademického mistrovství ČR v terčové lukostřelbě, které se v polovině září konalo na Černovickém nábřeží v Brně.

Karel Neuwirth se terčové lukostřelbě profesionálně věnuje již dvanáct let. Pro lukostřelce je podle něj důležitá nejen dobrá fyzická kondice, ale také chladná hlava. „Nejtěžší je udržet si psychiku a být v klidu i při nervově náročných situacích. Člověk se nikdy nesmí přestat soustředit na techniku výstřelu. Často se mě také lidé ptají, jestli je natahování luku fyzicky náročné. U mě a mého současného luku je nátahová síla 21,3 kilogramů. Tuto váhu musím držet na třech prstech. Za celý závod se pak v součtu natahám přibližně 1,6 tuny,“ vysvětlil úspěšný lukostřelec z FEKT VUT.

Na posledním ročníku Akademického mistrovství ČR v terčové lukostřelbě se Karel Neuwirth setkal s dalšími devatenácti lukostřelci. V kategorii žen se akademickou mistryní stala Jindřiška Vaněčková z Vysoké školy ekonomické v Praze. Z mužů střílel nejlépe David Jaroch z Ostravské univerzity, Karel Neuwirth se umístil jako druhý a stal se tak akademickým vicemistrem ČR. Přiznal však, že s výsledkem úplně spokojený nebyl.

První místo obsadil David Jaroch (OU), vicemistrem se stal Karel Neuwirth (VUT) a bronz si odvezl Michal Hlahůlek (UP) | Autor: Michal Sivák
„Pokud se člověk dostane až do finále o zlatou medaili, znamená to, že vyhrál všechny předchozí souboje. A při získání stříbrné medaile prohraje poslední eliminační souboj. Je to tedy lehce trpký pocit. Neměl jsem tolik času na přípravu a při finálovém souboji v jednotlivcích mi došly síly. To je asi důvod, proč jsem skončil druhý,“ shrnul své pocity ze získání stříbra. V závodu družstev se mu však podařilo spolu s Tomášem Raškou z Fakulty strojního inženýrství VUT vystřílet zlatou medaili a pro VUT tak získat druhý cenný kov. „Tím jsme si trochu spravili chuť,“ usmál se Neuwirth.

V průběhu semestru nemá Neuwirth na trénink na střelnicích tolik času, a proto trénuje v domácích podmínkách. „Pro trénování v týdnu mám v bytě postavenou terčovnici na velmi krátkou vzdálenost, abych mohl trénovat alespoň silově. O víkendu mám možnost trénovat v Lukostřeleckém klubu ve Znojmě, jehož jsem členem. Na rozstřílení by se mělo začínat na krátkou vzdálenost, asi na deset metrů, nebo bez terče. Aby se člověk takzvaně roztahal. Za jeden trénink většinou vystřelím 60-100 šípů,“ popsal svůj tréninkový plán Neuwirth.

Neuwirth se lukostřelbě věnuje již 12 let | Autor: Michal Sivák
Upozornil však také, že jde o jednostranný sport, který zatěžuje především jednu ruku. Na konci každého tréninku je nutné natáhnout luk alespoň třicetkrát opačnou rukou, než kterou lukostřelec běžně střílí. Takový trénink je ideální třikrát až čtyřikrát týdně.

Přestože skloubit studium a vrcholový sport není snadné, má za sebou Karel Neuwirth mnoho úspěchů. V letošním roce se mu podařilo získat třetí místo v kategorii mužů na Mistrovství České republiky v terčové lukostřelbě. Na stejném mistrovství získal druhé místo v závodu smíšených týmů a čtvrté místo v družstvu mužů. Na bednu se několikrát postavil také v minulém roce, kdy na Mistrovství České republiky vybojoval bronzovou medaili v terčové lukostřelbě juniorů a stříbrnou medaili v halové lukostřelbě juniorů.

Karlu Neuwirthovi i Tomáši Raškovi k medailím gratulujeme a v dalších soutěžích přejeme mnoho tref do černého!

(mar)

Témata

Související články:
Nejtěžších je prvních deset kroků, říká slacklinista Josef Vychodil
Byl jsem blázen, který všude jezdil na bruslích, říká nadějný rychlobruslař
Člověk má hrát proti hřišti, ne proti ostatním. Golf už není sport pro snoby, myslí si akademický mistr ČR v golfu
Dvoudenní konference Techfest přilákala stovky studentů
Vyšší efektivita a zcela nové aplikace. Na satelitech pro velmi nízkou oběžnou dráhu spolupracují i odborníci z FEKT VUT