Sport

14. září 2016

Školáci v Brně bojovali o sportovní Odznak všestrannosti

O olympijský odznak usilovaly týmy ze 40 základních škol | Autor: Michaela Dvořáková

Koncem minulého týdne hostil sportovní areál VUT významnou akci pro děti a mládež – celorepublikové finále Odznaku všestrannosti olympijských vítězů. Školáci, kteří postoupili ze školních a krajských kol si v Brně změřili síly v netradičním desetiboji. Devět disciplín bylo předem daných, studenti se proto utkali například ve sprintu na 60 metrů, skoku dalekém nebo hodu míčkem. Desátá disciplína byla povinně volitelná, na výběr byl kilometrový běh, driblování s basketbalovým míčem či dvouminutové plavání.

Nejvíce se v Brně dařilo žákům ze ZŠ Oskol Kroměříž, stříbrnou medaili si odvezli studenti ze základní školy v Moravské Třebové a třetí příčku obsadila ZŠ z Opavy. Kromě dětí si disciplíny mohli vyzkoušet i jejich učitelé, kteří do moravské metropole přijeli coby pedagogický dozor. Celkem se v třídenní soutěži utkaly týmy ze čtyř desítek základních škol z celé republiky.

Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů založili olympijští šampioni v desetiboji Robert Změlík a Roman Šebrle s cílem motivovat děti ke sportu už v ranném věku. "Ve školním věku jsme zažili odznak zdatnosti a to nás vedlo nejen k desetiboji, ale ke konceptu sbírání odznaků a zlepšování se. Když se někdo zlepšuje, tak ho to motivuje. Má potom chuť sportovat," vysvětlil Robert Změlík.

Autor: Michaela Dvořáková
Autor: Michaela Dvořáková
Autor: Michaela Dvořáková
Autor: Michaela Dvořáková
Autor: Michaela Dvořáková
Vstoupit do fotogalerie

Témata

Související články:
Podívejte se: Nejlepší sportovní snímky z VUT
Volejbalisté brněnské techniky úspěšně obhájili vítězství v Olomouci
CESA uspořádala konferenci o pohybovém aparátu a zdraví
Na VUT cvičí téměř dvě stě seniorů. Nejstaršímu je třiaosmdesát let
Na hřišti se prohánějí lentilky, říká trenér florbalu Jiří Kysel