Sport

11. října 2017

CESA uspořádala konferenci o pohybovém aparátu a zdraví

CESA uspořádala už 2. ročník konference o pohybovém aparátu, a to nejen u vysokoškoláků | Autor: archiv CESA VUT v Brně
Centrum sportovních aktivit VUT v Brně uspořádalo začátkem října již druhý ročník edukační mezioborové konference Pohybový aparát a zdraví II s mezinárodní účastí. Vedle českých řečníků přijali pozvání i odborníci z partnerských univerzit na Slovensku, v Polsku a v Rakousku. Konference se uskutečnila od 5. do 7. října 2017 především ve fit centru Machina v areálu Pod Palackého vrchem.

Hlavními tématy konference byl pohybový aparát a zdraví u vysokoškoláků, seniorů, handicapovaných osob nebo ve sportu obecně. Dále znalci diskutovali trendy v oblasti doplňků stravy, ortopedických a protetických pomůcek, ošetřovatelství či jaká je role tělovýchovného lékařství v současné společnosti. Velký zájem byl především o přednášku Výživa a pohybový aparát Michala Kumstáta z Fakulty sportovních studií MU, který ve svém příspěvku poukázal na výhody a nevýhody vysokotukové nebo sacharidové diety.
Na mezinárodní konferenci dorazila asi šedesátka hostů | Autor: archiv CESA VUT v Brně

Velmi přínosná byla také přednáška Vilmy Vranové z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity, jež ve svém příspěvku hovořila o lécích a jejich vlivu na pohybový aparát. Z jejího příspěvku vyplynuly medikační nedostatky, které musí odborníci řešit v rámci tzv. samoléčby, např. při užívání léků proti bolestem, kdy si raději pacient vezmeme půlku léku, nicméně tento nezabere, takže dávku zvýší a tím zatěžuje organismus bez potřebného účinku proti bolesti. Všechny odborné příspěvky byly zařazeny do knihy Pohybový aparát a zdraví II., která vyšla při příležitosti konání konference.

V rámci konference proběhlo celkem 26 odborných přednášek, z toho 10 zvaných a také 5 workshopů se zaměřením na kondiční trénink, základy jógy, netradiční hry a psychomotorická cvičení. Zajímavé byly i prezentace firem z prostředí sportovních technologií v předsálí Fit centra Machina. Konference se zúčastnila asi šedesátka posluchačů.

(tek)

Všechny příspěvky z konference vyšly i ve sborníku | Autor: archiv CESA VUT v Brně

Témata

Související články:
Děti slavily svůj den na vodě
Den sportu nabídne rugby, turistiku i sjezd řeky
Školáci v Brně bojovali o sportovní Odznak všestrannosti
Volejbalisté brněnské techniky úspěšně obhájili vítězství v Olomouci
Posluchačky U3V získaly čtyři olympijské medaile