Nápady a objevy

10. ledna 2020

Cenu pro mladé architekty získal student za návrh tělocvičny pro jihomoravskou základní školu

Hlavní cenu v soutěži mladých architektů získal Martin Čermák za návrh nové tělocvičny pro ZŠ Dolní Kounice | Autor: archiv Martina Čermáka
Cenu Arnošta Wiesnera, kterou už počtrnácté udělila odborná porota studentům FAST VUT, získal v letošním ročníku Martin Čermák. Zkušení architekti ocenili jeho návrh nové tělocvičny pro ZŠ Dolní Kounice. Studentské ateliérové práce jsou k vidění v předsálí Metodického centra moderní architektury v Brně až do konce ledna.

Minulý školní rok během svého úplně prvního ateliéru na Fakultě stavební VUT si Martin Čermák zvolil návrh nové tělocvičny pro ZŠ Dolní Kounice. Tento výběr se nakonec ukázal jako šťastný, protože jeho práce zaujala odbornou porotu soutěže mladých architektů o Cenu Arnošta Wiesnera natolik, že jí udělila celkové první místo. „Návrh tělocvičny byl vypsaný jako téma ateliéru veřejných staveb. Byl jsem ve druhém semestru prvního ročníku, byla to má úplně první práce. Teprve jsem se seznamoval s tím, jak to chodí. Moc jsem o tom nevěděl. A tělocvična mi ve srovnání s návrhem soběstačného rodinného domu přišla sympatičtější,“ vysvětlil oceněný student.

Jeho odhad se ale nakonec úplně nepotvrdil. „Ve finále jsme měli na tělocvičně víc práce než spolužáci, kteří řešili rodinný dům. Zase mi to ale víc dalo. Nejen po odbornostní stránce. Musel jsem se také naučit zvládat větší nápor práce, víc stresu,“ dodal Martin Čermák.

Studenti měli k dispozici zadání od základní školy a přímo na místo se zajeli podívat. „Vedení školy chtělo zjistit, co by se na jejich pozemek vůbec dalo navrhnout. Jak velkou tělocvičnu by si mohli dovolit. Sice měli nějaké základní požadavky, co by měl návrh obsahovat. Hodně toho ale nechali i na nás,“ uvedl Čermák. On sám si podle svých slov první měsíc pouze kreslil a zkoušel rozpracovat různé nápady. „Trvalo docela dlouho, než jsem získal představu, jak to pojmu. Nápad ale většinou přijde, když to člověk nejmíň čeká a nejmíň nad tím přemýšlí,“ podotkl Martin Čermák.

Co přesně porotu na jeho návrhu zaujalo, neví. Na rozdíl od spolužáků ale školu s tělocvičnou například spojil viditelným mostkem ve výšce asi čtyř metrů nad zemí. „Líbila se mi představa, že by děti do šaten chodily přes galerii po celé délce tělocvičny. Zároveň by vznikl takový ochoz, kde by mohli například diváci sledovat utkání nebo by zde děti mohly trávit volný čas o přestávkách,“ přiblížil Čermák.

Martin Čermák propojil školu s tělocvičnou výrazným můstkem | Autor: archiv Martina Čermáka
Velkou část tělocvičny také zapustil do země. „Snažil jsem se ji udělat co nejmenší. Má asi deset metrů na výšku a nechtěl jsem, aby zastiňovala školu a ostatní části pozemku. Proto vystupuje na povrch jen to, co je nutné,“ dodal Martin Čermák. Šatny se tak nacházejí celé pod zemí a nad nimi navrhl oceněný student venkovní hřiště. „Pozemek je v mírném svahu. Skloubit různé výškové úrovně, uvědomit si, kde musí být jaké rozestupy, aby to celé fungovalo, bylo to nejtěžší na celém projektu,“ podotkl Čermák.

Technické otázky mu nedělaly velký problém zejména díky několikaleté zkušenosti ze stavební průmyslové školy. I přesto o přihlášení do soutěže původně vůbec neuvažoval. „Až pan docent Odvárka, který mou práci vedl, mě motivoval k přihlášení projektu. Nic moc jsem od toho nečekal. O to víc jsem byl z výsledku překvapený,“ popsal se smíchem Martin Čermák. Porota složená ze zkušených architektů údajně ocenila jednoduchost a praktičnost návrhu.

Samotná ZŠ Dolní Kounice ale nakonec tělocvičnu podle nápadu Martina Čermáka stavět nebude. „Vím, že se ve škole konala výstava nejlepších návrhů, které předvybrali vedoucí našich ateliérů. Na základě toho si pak vedení školy vybralo návrh tělocvičny, který vytvořil můj spolužák a který byl také výborný. Pokud mám správné informace, tak se teď domlouvají na realizaci,“ uzavřel Martin Čermák.

(zep)

TémataFakulta stavební studenti studentská soutěž

Související články:
Studenti vymysleli, jak naložit s odpadem. Využili ho do podlah i izolační vaty
Cenu Arnošta Wiesnera získal projekt kulturního centra ve vodojemu na Žlutém kopci
Kandidát na Krále Majálesu Jan Jílek chce pro brněnské studenty semestrální jízdenky
Doktorand z FAST VUT zkoumá trhliny v betonu a oceli. Za výzkum získal cenu Brno PhD Talent
Za originální řešení lávky přes Labe získal student VUT i cenu rektora