Sport

10. listopadu 2017

Posluchačky U3V získaly čtyři olympijské medaile

VUT se podařilo uspět hned v několika disciplínách | Autor: archiv Evy Pátkové
Že se naši vrcholoví sportovci účastní olympiád, to je známá věc. Že se ale může olympiády zúčastnit i člověk v důchodovém věku, o tom se ví málo. Na jednu takovou sportovní událost na podzim vyrazil i tým reprezentantek naší univerzity složený z posluchaček Univerzity třetího věku, neboli U3V. A dovezly hned čtyři zlaté medaile.

Stolní tenis, střelba ze vzduchovky a všestrannost ve dvou věkových kategoriích. To jsou disciplíny, ve kterých vybojovaly letošní reprezentantky VUT zlato na Olympijských hrách posluchačů U3V ve slovenském Zvolenu. Na olympiádu vyrazily jako čtyřčlenné družstvo a jako jediné soutěžily za Českou republiku. O to větší radost zažívaly tři z nich při vyhlášení, když stály na stupni vítězů. „I když se mi nepodařilo umístit mezi finalisty, byla pro mě atmosféra na olympiádě nezapomenutelná, srdečná a přátelská,“ shrnula svoji účast Vladimíra Žáková, která soutěžila v disciplíně všestrannost a bowling.

Na trénink moc času nebylo, o možnosti účastnit se sportovního klání se všechny sportovkyně dozvěděly pár týdnů před začátkem her. „Příprava neproběhla v podstatě žádná. Pouze jsem doma oprášila vzduchovku a na zahradě jsem místo okopávání, hrabání a jiných zahradnických prací zkusila pár střel do terče,“ popsala svoji přípravu Jaroslava Střítežská, která získala zlato za střelbu. Výhodou všech účastnic tak bylo, že byly zvyklé od mládí sportovat a nepřestaly ani v důchodu.

Na olympiádu vyrazilo Českou republiku reprezentovat čtyřčlenné družstvo | Autor: archiv Evy Pátkové


Konkurence byla poměrně velká – na olympiádě se sešlo kolem 130 sportovců, nejpočetněji byla zastoupená Ukrajina, Slovensko a Polsko, dále Španělsko, Rusko a Turecko. „Celá akce se nesla ve svátečním duchu, připadala jsem si jako na opravdické olympiádě. Nechyběly státní vlajky, slavnostní zahájení a večerní vyhlášení výsledků,“ popsala své dojmy vítězka všestrannosti nad 65 let Eva Pátková. Další z účastnic, zlatá medailistka ve stolním tenise a v kategorii všestrannost do 65 let Jana Hojačová dodala: „ Byly jsme všechny rády, že můžeme reprezentovat naši univerzitu, a pokud budeme mít možnost, tak se s radostí zúčastníme podobných akcí i v budoucnu.“

(kah)

Témata

Související články:
Šerm není jen sport. Podle bronzové medailistky je to životní styl
Fotogalerie: Fotbalovému souboji univerzit kralovalo VUT
Byl jsem blázen, který všude jezdil na bruslích, říká nadějný rychlobruslař
Volejbalisté brněnské techniky úspěšně obhájili vítězství v Olomouci
Přes den nebe a země. Společně se setkávají pod hladinou