Sport

27. července 2018

VUT má 4 akademické mistry ČR v atletice

Zuzana Ďurkechová získala zlato za atletický trojskok | Autor: Česká asociace univerzitního sportu
Přes dvě stovky studentů změřily 18. a 19. června 2018 své síly na atletickém stadionu VUT pod Palackého vrchem. Závodilo se v pětatřiceti disciplínách a brněnská technika si z atletického klání odnesla hned 5 zlatých medailí. Celkově se 17. ročníku Českých akademických her, které letos pořádala Masarykova univerzita, zúčastnilo přes 1 800 studentů z řady českých vysokých škol.

Akademickým mistrem České republiky v běhu na 400 metrů se stal David César z Fakulty stavební, který se akce zúčastnil počtvrté. „Určitě si nenechám ujít ani příští ročník a pokusím se svůj titul obhájit. Rád bych k němu přidal také medailovou pozici v závodu na 200 metrů, kde jsem letos obsadil páté místo,“ uvedl César. Spolu s dalšími studenty z VUT se může pochlubit také třetím místem ve štafetovém běhu na 4 x 100 metrů.

Na dvojnásobný titul může být hrdá studentka Fakulty strojního inženýrství Marcela Pírková, která získala první místo v závodu na 400 i na 200 metrů. Atletice i běhání samotnému se věnuje již osm let. „Ve výhru jsem doufala, ale věděla jsem, že mám skvělé protivnice. Po celý závod vál nepříjemný vítr, a jelikož do zad foukalo až před poslední rovinkou, rozhodovalo, komu zůstane nejvíc sil ke konci,“ popsala průběh závodu Pírková.

Dvojnásobná mistryně Marcela Pírková | Autor: Česká asociace univerzitního sportu

Silný vítr v den závodu zkomplikoval situaci i studentce druhého ročníku Fakulty podnikatelské, Zuzaně Ďurkechové, která vybojovala zlatou medaili v atletickém trojskoku. „Nejvíc mě potěšil výkon 13,27 metru, protože to byl doposud můj nejdelší skok. Bohužel mě však o tento výkon obral nepovolený vítr v zádech. Ale i tak jsem z toho měla obrovskou radost,“ řekla Ďurkechová, která na Českých akademických hrách získala v pořadí již čtvrtou zlatou medaili.

Sportovcům ztěžoval výkony silný vítr | Autor: Česká asociace univerzitního sportu
Na nejvyšší stupeň bedny vítězů se po závodu na 800 metrů postavil i čerstvý absolvent Fakulty strojního inženýrství Tomáš Vystrk. „Akademického mistrovství jsem se účastnil pravidelně každý rok až na výjimky, kdy se mi s termínem závodu kryla třeba nějaká zkouška. Atmosféra bývá přátelská, a přestože většinu fanoušků tvoří závodníci, vždycky někdo fandí, což mi přijde super,“ uzavřel své sportovní působení na Českých atletických hrách Vystrk.

Celkové výsledky atletických závodů si můžete prohlédnout zde. Studentům gratulujeme ke skvělým umístěním a přejeme hodně dalších sportovních úspěchů.

(mar)

Témata

Související články:
VUT získalo tři medaile na Akademickém mistrovství ČR v šermu
Šest akademických mistrů ČR pochází z brněnské techniky
Šachy jsou stres za málo peněz, říká mladý šachista
Nikdo nečekal, že se budu střílení věnovat vrcholově, říká nejlepší sportovkyně VUT
Miloš Nykodým: Za rok proběhám desatery boty a stihnu i šedesát závodů