Téma

28. července 2017

Brňané vybrali novou podobu knihovny. Návrhy vytvořili studenti ze tří univerzit

U veřejnosti vyhrál návrh s názvem Mezi řádky | Autor: archiv FA

Komunitní centrum nabízející vzdělávání, zábavu i možnost setkávání. Tak by už koncem příštího roku mohla vypadat jedna z poboček Knihovny Jiřího Mahena v Brně, které se dnes lidé spíše vyhýbají. Stavba v ulici Křížové totiž patří mezi nejstarší budovy v městské části Brno-střed a kvůli špatnému technickému stavu i zastaralému vybavení jí hrozilo uzavření. Díky spolupráci Fakulty architektury VUT, Kabinetu informačních studií a knihovnictví FF MU a Mendelovy univerzity ale vznikl projekt, který by měl místu znovu vdechnout život. Pokud se na vybudování podaří získat peníze z městského rozpočtu, už příští rok by mohly začít práce na nové knihovně Na Křižovatce.

Díky studentům tří brněnských univerzit možná obyvatelé Brna brzy získají zajímavý prostor pro trávení volného času. V rámci třídenního intenzivního workshopu totiž týmy sestávající ze studentů architektury, knihovnictví a nábytkářství spojily své znalosti a vytvořily návrhy multifunkční knihovny, která by měla vzniknout v prostorách stávající pobočky Knihovny Jiřího Mahena v Brně na ulici Křížové. „Je to unikátní projekt. Zejména proto, že se nejedná o běžnou mezifakultní spolupráci, kdy se studenti ve výuce trošku vyřádí a dostanou zápočet. Tohle má reálný přesah. Návrh se totiž podařilo prosadit do rozpočtu Brna,“ upozornila architektka a pedagožka Nicol Gale z Fakulty architektury VUT, která projekt pedagogicky zaštiťovala.

Prvotní nápad na spolupráci se zrodil v hlavě Jany Skládané, která v knihovně Na Křižovatce pořádá mimo jiné například akce pro děti. „Stále se nám vracela od dětí i rodičů stejná zpětná vazba. Tedy, že akce jsou skvělé, ale prostory jsou velmi špatné. Následně jela Jana na exkurzi do dánských knihoven a s představami, jak by mohl takový ideální multifunkční prostor vypadat, mě po návratu oslovila, zda bych jí nepomohla nápad realizovat,“ popsala studentka knihovnictví a koordinátorka projektu Barbora Tvrdoňová.

Iniciátorky projektu následně oslovily vedení Fakulty architektury VUT a s Nicol Gale se domluvily na zařazení projektu do předmětu Design manuál. „Původně jsem si myslela, že studenti budou vymýšlet designový prvek jako například součást mobiliáře či informační systém knihovny. Když jsem se ale na místě byla podívat, pochopila jsem, že bude potřeba mnohem rozsáhlejších změn včetně stavebních úprav,“ dodala Gale.

Odbornou porotu nejvíce oslovila studie KnihBox | Autor: archiv FA

Ačkoliv měli studenti na vypracování návrhu stavebních úprav, nového interiéru i neotřelých designových prvků pouhé tři dny, většina skupin na konci odevzdala kompletní studie. Čtyři výsledné návrhy pak kromě odborné poroty složené ze zástupců knihovny, fakult či zkušených architektů hodnotila i veřejnost. Cenu poroty získal návrh KnihoBox.

Brňany, kteří mohli hlasovat online i na pobočkách Knihovny Jiřího Mahena, nakonec nejvíc zaujala studie Mezi řádky, na které se kromě Barbory Tvrdoňové podíleli i Vít Kučera z VUT a Klára Horáková z Mendelovy univerzity. „Na začátku jsme tři hodiny debatovali o stěžejním motivu, který se návrhem bude prolínat. Nakonec jsme zůstali u tématu knihy, což se může zdát hodně banální, ale myslím, že se nám to podařilo zajímavě rozvinout,“ přiblížil student Vít Kučera z Fakulty architektury.

Autoři vítězného návrhu vybrali pro knihovnu stěžejní barvy či font. Doplnili i nábytek ve tvaru interpunkce | Autor: archiv FA

Studenti ocenili možnost konzultovat projekt mezi sebou. Budoucí architekti tak hned získali zpětnou vazbu od knihovníků, zda jsou některé úpravy vhodné. Nábytkáři zase poradili například s nosností prvků, výběrem materiálů a vhodností rozpočtových položek. „Myslím, že v daném čase a s danými možnostmi jsme odvedli dobrou práci. Ani zpětně bych návrh neměnil. Navíc mě energie ostatních v týmu motivovala, takže jsem celé tři dny opravdu poctivě pracoval. Takovou atmosféru jsem zatím v žádném z předmětů nezažil,“ podotkl Kučera.

Vedení města Brna teď musí rozhodnout, zda je projekt natolik zajímavý, aby se dostal do užšího výběru. Pokud by se tak stalo, bude následně v září zařazen do finálního hlasování o přidělení financí z participativního rozpočtu města. „V tomto kole už však budou moci hlasovat pouze lidé s trvalým bydlištěm v Brně,“ upozornila Barbora Tvrdoňová s tím, že pokud by nápad uspěl bez výhrad, rekonstrukce by měla začít na jaře příštího roku a v září by pak měl být spuštěn provoz knihovny již v nové podobě.

(zep)

TémataFakulta architektury Knihovna Brno