Sport

23. listopadu 2016

Stupka: Tanečníci dnes trénují jako vrcholoví atleti. V Česku jsme ale zaspali dobu

Podle Stupky musí na parketu dva myslet jako jeden | Autor: archiv Radima Stupky

S myšlenkou na tanec údajně vítěz Akademického mistrovství České republiky v tanečním sportu Radim Stupka vstává i usíná. Student Fakulty podnikatelské VUT trénuje spolu se svou taneční partnerkou a absolventkou VUT Terezou Jendrulkovou čtyři až šest hodin denně. Říká, že příprava tanečníka se dnes vyrovná tréninku vrcholových sportovců. Problém podle něj ovšem je, že do podpory společenských tanců se příliš sponzorů nehrne. Platit si tak většinu výdajů musí tanečníci sami a studium si nechávají jako zadní vrátka do budoucna.

Tancovat začal Radim Stupka na popud rodičů už v šesti letech. Jeho otec byl totiž sám kdysi amatérský tanečník. „Když se rodiče rozhodovali, na který sport nás dát, přišel jim tanec jako dobrá volba, protože k němu sami mají vztah. Bratr sice přestal a dal se na fotbal, ale nakonec se k tanci také vrátil,“ popsal Radim Stupka.

Se stávající taneční partnerkou Terezou Jendrulkovou tančí Stupka už 6 let a podle svých slov spolu slaví zatím největší taneční úspěchy. Navíc se společně snaží uspět nejen na českých soutěžích, ale i na mezinárodní taneční scéně. „Hodně teď jezdíme na soutěže do zahraničí a učíme se tam. Tady se totiž pohybujeme v trošku jiném světě. V nadsázce říkám, že tady máme takové to naše české tancování. V zahraničí je tanec chápán jako velmi profesionální sport hodný olympiády,“ dodal Stupka.

Společně se stávajícími mistry republiky se oba tanečníci snaží dostat světový způsob vnímání tohoto sportu i do České republiky. „Momentálně nemáme vyloženě medailové české reprezentanty na světových mistrovstvích. Na poslední soutěži skončili naši tanečníci na osmnáctém místě ve standardu a na pátém místě v desítce. Samozřejmě to je skvělý výsledek, ale musíme si říct, jestli nám to jako republice stačí,“ uvedl Stupka, který vede taneční kurzy v Olomouci či Šumperku. 

Tanec už není jen umění, ale i sport

Podle něj čeští tanečníci ve srovnání s kolegy z jiných zemí zaspali. „V minulosti jsme kvalitní reprezentanty mívali. Je pravdou, že to byly také spíše výjimky. Troufám si ale říct, že to bývalo lepší. Dnes už delší dobu udávají trendy Italové či Rusové, kteří žebříčku světových tanečníků dominují, “ upozornil mladý tanečník.

Vysvětluje si to především tím, že v Česku dosud převládá spíše prapůvodní anglický taneční styl, který už ale zbytek světa opouští. Navíc ve světě existují dvě různé taneční federace, které fungují nezávisle na sobě a vnímají tanec zcela odlišně. „Ačkoliv se na soutěžích každé z nich tančí úplně stejné taneční styly, uznávaná technika a výraz jsou naprosto odlišné,“ podotkl Stupka. Jedna ze škol jde spíše původním anglickým směrem a chápe tanec jako umění. Druhá pak prosazuje současné dominantní vnímání společenských tanců jako výkonnostního sportu. „Promítlo se to samozřejmě i do tancování, které je dnes bráno velmi fyzicky. Musíme tak být připraveni umělecky, ale především atleticky,“ řekl Stupka, který trénuje v průměru pět hodin denně. Kromě samotného času na parketu se připravuje i v posilově, na atletickém ovále či na hodinách gymnastiky.

S Terezou Jendrulkovou slaví Stupka zatím největší dosavadní úspěchy | Autor: archiv Radima Stupky

Kromě toho se pár pravidelně jezdí připravovat do Itálie. „Zatím je to ještě na značně amatérské úrovni, protože jiní vrcholoví sportovci mají trenéry a odborníky ze všech myslitelných oborů. My si musíme vystačit v podstatě s jedním a sami zkoušet, co nám pomůže. Jsme ale součástí týmu, který se tyto věci snaží postupně změnit a přiblížit náš tanec skutečně vrcholovému sportu. Bohužel je podpora tohoto sportu u nás ještě malá, takže si téměř veškeré výdaje platíme sami,“ upozornil Stupka. U zahraničních cest jim tak často vyhrané peníze nepokryjí ani náklady na cestu.

Ačkoliv se Stupka věnuje tanci na sto procent, zvládá u toho i studovat. Přiznává ovšem, že někdy je to na úkor spánku i několik týdnů. „Ve škole jsou velmi vstřícní, takže mám individuální studijní plán a vždy se mi podařilo domluvit a učivo dohnat. Zkouškové období ale bývá vyčerpávající,“ shrnul Stupka, který Fakultu podnikatelskou VUT studuje i proto, aby měl do budoucna potřebné ekonomické vzdělání a rozhled. Zatím ovšem plánuje především tancovat. Tak dlouho, jak to půjde.

(zep)

Témata

Související články:
Na ironmana se ještě necítím, říká triatlonista Jiří Kalus
V životě potřebuju pořád hnací motor, říká bývalý ragbista, který dnes závodí na bobech
Florbal je ideální sport pro ženy, tvrdí Nikola Příleská
Michalovi Šimarovi se podařilo propojit sport s byznysem. Živí se silovou akrobacií
Házení vlaštovkou není jen hra pro děti. Česko mělo zástupce z VUT i na světovém mistrovství