Sport

28. července 2016

Skloubit vrcholový sport se studiem vyžaduje obrovskou vůli, říká profesionální veslař

Na vodě není demokracie, tvrdí Havlíček | Autor: archiv Štěpána Havlíčka

Patří mezi naděje českého veslařství. Letos mu pouze o kousek unikla kvalifikace na Mistrovství světa ve veslování. Přesto se ale student Fakulty strojního inženýrství VUT a profesionální veslař Štěpán Havlíček plánuje věnovat především výzkumu materiálů. Doufá, že v budoucnu se mu podaří obě oblasti propojit a věnovat se například stavbě sportovních lodí.

Ačkoliv by se zdálo, že po sportovním gymnáziu bude pro nadějného českého veslaře Štěpána Havlíčka sportovní vysoká škola jasnou volbou, nebyla. Rozhodl se přihlásit na Fakultu strojního inženýrství VUT, kde bude příští rok končit bakalářské studium. „Trénovat může každý a trenérský kurz si může udělat taky každý. Chtěl jsem zkusit něco těžšího,“ vysvětlil Havlíček. VUT volil i kvůli tatínkovi, který je sám absolvent FEKT VUT. A to i přesto, že měl díky veslařským úspěchům nabídky na prestižní zahraniční univerzity.

Protože nebyl úplně rozhodnutý, co chce studovat, podal si přihlášku na obecné strojní inženýrství. Podle svých slov ale Štěpán Havlíček postupně zjistil, že to asi nebude ono. „Měli jsme ale předmět Úvod do materiálových věd a inženýrství, který mě hrozně nadchl. Navíc jsem měl úžasnou cvičící, která mě přesvědčila, abych přestoupil. Začal jsem tedy nakonec studovat přímo materiály,“ dodal mladý sportovec.

V materiálech vidí i určité propojení s veslařskou kariérou. „Zajímají mě kompozity, protože mi bylo řečeno, že při určitém zatěžování mají mít stálé vlastnosti. A ve veslování je víceméně všechno postavené z karbonu, což je také kompozit. Takže pozoruju, jak se chovají materiály, které používám, a spojuju si to s tím, co nás učí ve škole,“ popsal Havlíček. U oboru navíc plánuje zůstat i po škole. „Bylo by super, pokud bych se mohl věnovat například stavbě sportovních lodí. Každopádně bych rád posouval veslařství dál technologicky,“ dodal mladý veslař.

Každodenní trénink zahrnuje běh, kolo i posilovnu | Autor: archiv Štěpána Havlíčka

Zároveň přiznává, že skloubit studium s tréninkem je náročné a vyžaduje to obrovskou vůli. „Nemám žádný individuální plán. Můžu si maximálně posunout zkoušky a natáhnout zkouškové období. Problém ale je, že veslařská sezóna se vyvíjí, takže dopředu nikdy přesně nevím, kdy jaké závody budou,“ popsal Havlíček. Párkrát ho napadlo se školou skončit. Vždy prý ale tento nápad velmi rychle zavrhl.

Domnívá se ovšem, že i kvůli náročnému studiu mu nakonec unikla kvalifikace na letošní mistrovství světa. „Od rána do čtyř hodin odpoledne jsem byl každý den ve škole. Ve čtyři mi začínal trénink na přehradě, kde jsem musel podávat maximální fyzický výkon tak do osmi do večera,“ popsal režim Havlíček. Trénuje každý den kromě neděle a v zimě navíc chodil ráno před školou plavat. „To jsem ale vydržel jen měsíc, déle se to zvládat nedalo. Celkově je to velice náročné a člověk musí mít harmonogram naplánovaný na minuty. Jakékoliv nachlazení či zranění pak člověka zcela rozhodí,“ upozornil sportovec. Na klíčový závod pro kvalifikaci na mistrovství onemocněl. Díky tomu má ale před sebou klidné prázdniny, během kterých si plánuje Štěpán Havlíček maximálně odpočinout. Třeba při sjíždění řek. „To si užíváme, protože když jedeme s klubem, tak sjíždíme už trochu drsnější řeky, než běžní vodáci,“ uzavřel Havlíček.

(zep)

Témata

Související články:
Stačí špatný odpal a auto u stadionu je bez předního skla. Občas se to stane, říká baseballista Michal Ondráček
Díky sportovnímu stipendiu může dvacetiletý vzpěrač z VUT trénovat devětkrát týdně
Je evropská vicemistryně v hasičském sportu. Studentka FSI unese osmdesátikilovou figurínu a vyběhne s hadicí na rameni několik pater
Přes den nebe a země. Společně se setkávají pod hladinou
Pětinásobný mistr světa chystá bakalářku o motorovém prkně