Sport

18. dubna 2017

Pod Palackého vrchem sportují nejen studenti, ale i děti

Kroužky vedou profesionální sportovní instruktoři | Autor: archiv CESA

Když skončí letní zkouškové období, většina studentů odjede domů a Brno osiří. Na Palackého vrchu to však žije i během prázdnin. Místní stadion a sportovní hala totiž ožívají dětským křikem a můžete zde narazit na skupiny dětí nejrůznějšího věku. Centrum sportovních aktivit (CESA) zde totiž během prázdnin pořádá letní tábory.

Nejen během léta mohou děti z Brna a okolí využívat sportovní zázemí VUT. Sportovní centrum totiž pořádá kurzy během celého roku. „Máme krásná velká sportoviště, kde lze provádět spoustu sportovních aktivit. Byla by škoda je přes léto nebo volné dny v semestru nevyužívat, proto jsme se rozhodli pořádat sportovní kroužky a tábory pro děti. Pohyb u nich je velice důležitý a my je v tom chceme podporovat a rozvíjet. Naši zaměstnanci, kteří tyto aktivity vedou, jsou odborníci ve svých sportovních zaměřeních a mohou dětem předat spoustu rad, postřehů a zkušeností,“ vysvětlila Tereza Kozlová z CESA.

Děti si mohou během tábora vyzkoušet různé sporty | Autor: archiv CESA

O kroužky je velký zájem

Po celý rok mohou zájemci navštěvovat tzv. Sportovní pátky, které jsou určené pro děti od šesti do dvanácti let. V jejich rámci mohou vyzkoušet například bouldering, atletiku, míčové hry nebo gymnastiku. „Bereme jak začátečníky, tak pokročilé. Kde je potřeba, tak kroužek rozdělíme podle pokročilosti na více skupin,“ doplnila Kozlová. Kapacita jednotlivých kroužků se liší podle druhu sportu. U všestranně orientovaných a u míčových her se počet účastníků pohybuje do dvaceti, ale například u boulderingu je potřeba individuální přístup, proto je maximum šest až deset dětí. Kroužky se vypisují každé pololetí a podle zájmu se případně otevře více skupin. „Před dvěma lety jsme zaznamenali velký zájem o naše kurzy a museli jsme tedy přidat více hodin některých sportů a dokonce otevřít i gymnastiku pro menší děti od čtyř let,“ vzpomíná Kozlová. Nejoblíbenější bývají kroužky boulderingu a atletiky. Cena jednotlivých kurzů se pohybuje od 1 450 korun za pololetí.

V nabídce CESA je i velmi oblíbený bouldering | Autor: archiv CESA

Za sportem míří děti na VUT i v létě

O sportování dětí pod hlavičkou CESA je opravdu velký zájem, proto nemají organizátoři problém naplnit také letní příměstské tábory. Ty se zaměřují na děti už od pěti let, nejstarší jsou pak patnáctileté. Jejich maximální kapacita je limitovaná především velikostí sportovišť a zázemí, v němž se děti pohybují, proto je horní hranice 45 účastníků. Během léta se tak Pod Palackého vrchem vystřídají celkem čtyři turnusy. V jednom termínu probíhají vždy dva až tři tábory, jeden všestranný a další specializované na určitou pohybovou aktivitu, například tenis nebo fotbal. Stejně jako sportovní kroužky i příměstské tábory bývají naplněné téměř okamžitě po spuštění registrace. „Na tábory se k nám děti vrací i několik let po sobě, dokud nevyrostou. Někteří se účastní dokonce i více termínů za léto,“ popsala velký zájem Kozlová. V rámci všestranného tábora si mohou děti vyzkoušet během několika dní spoustu aktivit, ať už jsou to míčové hry, plavání, či kondiční cvičení, tak i například psychomotorické hry a hry na rozvoj pozornosti a vnímání. Poplatek za pětidenní pobyt včetně stravy a pití je 2 250 korun, u tenisu pak 2 550 korun.

Kompletní nabídku CESA pro děti najdete na webových stránkách.

Autor: archiv CESA
Autor: archiv CESA
Vstoupit do fotogalerie

(kah)

Témata

Související články:
Táborníky nejvíce nadchlo koupání v řece a loďky
Tři tréninky denně prokládá triatlonista Tomáš Kříž studiem sportovních technologií
České akademické hry 2015: šesté místo pro VUT zajistili zejména atleti
Adam a Kateřina Chromí: Já byla zadýchaná, brácha se skoro nudil
Šerm není jen sport. Podle bronzové medailistky je to životní styl