Sport

26. srpna 2020

Na stupně vítězů vedou legendární Strojařské schody

Strojařské schody v roce 2001 | Autor: archiv VUT
Dřina, pot, bolest. Někdy slzy štěstí a někdy zklamání z nepovedeného výkonu. Především ale tradice, která se neslučitelně pojí s Fakultou strojního inženýrství a její nejvyšší budovou A1. Závod Strojařské schody je fakultní tradicí, na kterou se každoročně těší nejen studenti a zaměstnanci, ale i další sportovci, kteří si ji nemohou nechat ujít.

První ročník Strojařských schodů se pojí s rokem 100. výročí založení fakulty, tedy s rokem 2000. Prvních třináct ročníků organizovalo Centrum sportovních aktivit VUT (CESA) a byly hned v několika ohledech nezapomenutelné. Závod se stával stále oblíbenějším nejen u studentů a zaměstnanců, ale i u složek integrovaného záchranného systému. Od čtvrtého ročníku roku 2003 byla pro ně otevřena nová kategorie. Soutěžila družstva Městské policie Brno v plné služební výzbroji, sbor brněnských hasičů s dýchacími přístroji nebo vodní záchranáři. I pro trénované profesionály ale nebylo zdolání šedesátimetrového budovy o šestnácti patrech s 320 schody nijak jednoduchou záležitostí.

Strojařské schody v roce 2005 | Autor: archiv VUT
CESA ozvláštnila závody možností zkusit si regatu na veslařských trenažérech a zájemci si také mohli nechat změřit tlak, tepovou frekvenci, hmotnost a procentní podíl podkožního tuku. Zpestřením v roce 2004 byl přenos záběrů z doběhu soutěžících do cíle závodu, k tradičním štafetám IZS přibyly i štafety sluchově a zrakově postižených studentů a byla vytvořena nová kategorie Show štafet. Zúčastnil se jí například tým číšníků, kteří běželi s tácem, lahví šampaňského a skleničkami, družstvo lyžařských instruktorů s lyžemi a v zimním oblečení, horolezci ve výstrojích, biketrialisti přeskakující schody na kolech nebo softbalisté. Vodáci s sebou jeden rok nesli i dosti věrohodnou atrapu utržené nohy a nosítka se zraněnou vodačkou, které měla končetina patřit. Divákům se v exhibici předvedl také mistr světa v bike trialu Petr Kraus. Tyto exhibice skončily v roce 2011, kdy je vedení fakulty zrušilo z obavy o prostory a vybavení haly v A1.

Legendárním závodníkem se bezesporu stal Vít Procházka z FSI, který vyhrál první dva ročníky, ve 4. a 5. ročníku závodu se držel na třetích příčkách a v roce 2005 opět obhájil prvenství. Matúš Vnenčák z Masarykovy univerzity se do historie Strojařských schodů zapsal jako vítěz 9., 10. a 11. ročníku, v dalších ročnících se vždy vešel do první šestky a v roce 2012 vyhrál se svými kolegy závod štafet. V jednom z dohledaných rozhovorů přiznal, že byl profesionálním sportovcem, zúčastnil se mistrovství Evropy a jako slovenský reprezentant se kvalifikoval na olympiádu v běžeckém lyžování.

Vynucená pauza

Rekonstrukce výškové budovy A1 na čtyři roky závody pozastavila. Od roku 2017 převzala organizaci Studentská komora Akademického senátu FSI a udělala z ní celodenní akci s doprovodným programem a občerstvením. Na Strojařských schodech nechybějí stánky sponzorů, většina firem zapojila své zaměstnance i přímo do závodu ve formě štafety VIP. Novinkou je i prodloužení závodu o dvě patra (tedy o 42 schodů) a pohár o nejrychlejší ústavní štafetu, který si už předaly Energetický ústav, Ústav konstruování a Letecký ústav.

V roce 2019 byly závody spojeny s náborovou akcí pro registr dárců kostní dřeně | Autor: archiv FSI

SKAS se snaží získat finance na pořádání závodů od sponzorů a díky tomu může vybrané dobrovolné startovné každý rok putovat na pomoc potřebným. Poslední dva roky se podařilo závod spojit s celofakultním programem Movember a s informační a náborovou akcí pro Český národní registr kostní dřeně – Strojárna až na dřeň. Dobrovolníkům ze spolků ALMA MATER a PaLetA se v roce 2018 zaregistrovalo 125 nových dárců a v roce 2019 dokonce 178. V průběhu závodů mohli závodníci i diváci navštívit informační stánek studentů z Lékařské fakulty MU a dozvědět se o rakovině prsu a varlat.

Strojařské schody v roce 2019 | Autor: archiv FSI
Do novodobé historie závodu se jako šampion zapsal student FSI Ondřej Piňos, který Strojařské schody vyhrál v letech 2017 a 2018, a studentská štafeta Štubo tým, která závod vyhrála v letech 2018 a 2019. V roce 2019 byli dva jejich běžci na zahraničním pobytu Erasmus ve Francii, jeden v Německu a druhý v USA, každý tak trénoval na Strojařské schody individuálně. Velkým překvapením tradičního závodu je Jan Štourač z Fakulty informačních technologií VUT, který vyhrál závod v roce 2011, a s plnou silou obhájil své prvenství v absolventské kategorii v roce 2019. Studentskou komoru AS FSI moc těší zájem bývalých závodníků a slibují, že tato kategorie zůstane i do dalších let otevřená.

Další zajímavé příběhy ke 120. výročí založení Fakulty strojního inženýrství najdete v rubrice 120xFSI.


(mit)

Témata

Související články:
Startuje festival Prototyp. Představí vědce, umělce i kutily
Pětinásobný mistr světa chystá bakalářku o motorovém prkně
V judu bojuju za sebe. Bez ostatních se ale neobejdu, říká úspěšný judista z FSI
„V Americe jde spíš o jednotlivce, u nás o tým,“ říká student a baseballista Filip Čapka
Jaký znak je pro ložisko? Odpověď najdou neslyšící v technickém slovníku